måndag 31 december 2012

Julgrans-potpurri


Så här efter högtiderna har oftast den härliga doften av julgranen minskat ordentligt. Då har vi en tips för att kunna fräscha upp julstämningen, tex. inför ett mellandagsparty!
Man gör helt enkelt ett julgrans-potpurri.

Material:
Granris- Hos oss i Lappland är det ingen lyxvara, men kanske kan man göra detta till och med i storstan genom att klippa av någon gren på den bedagade julgranen.
Ett par kärl med lock att förvara potpurriet i. Vi älskar våra fina kopparburkar.
En sekatör eller kraftig sax
En mortel

Arbetsbeskrivning:
1. Börja med att klippa granriset i korta bitar. Ju kortare desto bättre. Det går också bra att klippa finare grenar, eftersom barken ger mycket doft.
2.  Mortla en del av klippet för att krossa barr och bark och frigöra grandoften. 

3. Stoppa snabbt ner barrklippet och krosset i burkarna och på med locket. När det är dags för middag eller samvaro i rummet så öppnar man locket och juldoften sprider sig.
Det här är inget modernt, syntetiskt potpurri och därför håller inte doften utan lock på särskilt länge. Men om man sätter på locket när man lämnar rummet (samtidigt som man blåser ut ljusen, för det är ni väl noga med) så håller doften under alla måltider fram till granen dansas ut till trettonhelgen.