söndag 30 juli 2017

Laga och plastbanta

Här är två exempel på när Husbonden har lagat eller nytillverkat moderna saker i trä, som annars skulle slängts eller som ursprungligen var tillverkade i plast.
Här är en vanlig potatisskalare. Den hade ett handtag av nån form av mjuk plast som ganska snart blev äckligt klibbig och smetade av sig på händer, kläder och omgivning. Man kan bara tänka sig hur miljövidrig den var. Själva skalaren, bladet var däremot av högsta kvalitet och knappt slitet. Så; slänga eller laga?
Med ett nytt handtag i rönnträ inoljad med linolja så kommer skalaren räcka många år till, mycket längre än det dåliga plasthandtaget räckte. 👍
Och här en äppelstomp, eller man kan kanske kalla den "nerpetare" till en hushållsmaskin. Originalet var i plast men damen höll på att plastbanta och ville hellre ha en i rent, äkta trä. 😇 Husbonden svarvade en ersättning i lappländskt, hårt björkträ av bästa kvalitet. Det enda han behövde som förlaga var fotot på bilden och måtten på hur lång och bred stompen var nertill. Snabbt och enkelt var en ersättning i trä tillverkad och skickades med vanlig post.
Just nu står några vackra gamla sparkar av äkta Lappländsk kvalitet på tur att renoveras. Dom har några spruckna spjälor på sätet, men kommer säkert kunna bli i toppskick igen med lite insatser. 💗
Och Husbonden tar emot alla former av lagningar och nytillverkningar i trä.
Så hör av er!